REKLAM Reklam REKLAM
  1. Anasayfa
  2. Galeriler

3300 Yıl Sonra Açılan Tutankhamun’un Mezarı

3300 Yıl Sonra Açılan Tutankhamun’un Mezarı
3300 Yıl Sonra Açılan Tutankhamun’un Mezarı

Tutankhamun’un Mezarı 1922 yılında Howard Carter tarafından açılmıştır. Mısır‘da Krallar Vadisi’nde yer alan mezar odasından çıkan eserlerden Tutankhamun’un mumyası haricinde(Londra’da) Kahire müzesinde sergilenmektedir.

Tutankhamun’un Mezarı

Tutankhamun, Yeni Krallığın 18. hanedanlığı sırasında (yaklaşık 1332–1323 BCE) Mısır kralı olduğunda dokuz yaşındaydı. Hikayesi, 1922 yılında, Krallar Vadisi’ndeki arkeolog Howard Carter tarafından mezarının keşfiyle ilgili olmasaydı, tarihe kaybolacaktı. Onun neredeyse bozulmamış mezarı, eski Mısır tarihinin bu dönemine dair bize eşsiz bilgiler veren çok sayıda nesne tuttu.

Tutankhamun, Amarna çağından sonra firavun Akhenaten, Tutankhamun’un muhtemel babasının, krallığın dini ilgisini, tanrı Aten, güneş diski ibadetine çevirdikten sonra yönetmiştir. Akhenaten, başkentini Orta Firavun’un başkenti Firavun’un başkenti olan Akhetaten (Amarna olarak da bilinir) alanına taşıdı. Akhenaton’un ölümü ve kısa ömürlü bir firavun yönetimi olan Smenkhkare’nin ardından Tutankhamen, ülkenin ibadetinin odağını tanrı Amun’a kaydırdı ve din merkezini Thebes’e geri verdi.
Tutankhamun, üvey kız kardeşi Ankhesenamun’la evlendi, ancak bir mirasçı üretmediler. Bu ardı sıra çizgisi belirsiz kaldı. Tutankhamun, on sekiz yaşından beri öldü, ölüm haberi üzerine kafa yormak için birçok akademisyene öncülük etti – araba kazası, kafaya üfleyerek cinayet ve hatta bir su aygırı saldırısı bile! Cevap hala belirsiz. Tutankhamun’un çok eski danışmanı (ve muhtemel üvey baba) Ay, dul olan Ankhesenamun ile evlendi ve firavun oldu.
Yirminci yüzyılın başlarında, Britanya Egyptologist Howard Carter, Krallar Vadisi’nde yıllarca kazılmıştır – Thebes antik kentinin batı kıyısında bulunan bir kraliyet mezarlığı. Arkeolojik kazılarını desteklemek için para biriktiriyordu ve mali destekçisi Carnarvon’un beşinci Kontu’ndan bir sezon daha para istiyordu. Lord Carnarvon ona bir yıl daha verdi – ve bir yıl!

KAYNAKLAR: 1 2

REKLAM Reklam REKLAM
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

REKLAM Reklam REKLAM