1. Anasayfa
  2. Galeriler

Mavi Renkli İnsanlar: Amerikalı Şirinler

Mavi Renkli İnsanlar: Amerikalı Şirinler
REKLAM Reklam REKLAM

Mavi Renkli İnsanlar

Mavi canlılar denildiğinde hepimizin aklına ilk olarak şirinler gelir sonra da Avatar ama bilindiğinin aksine mavi canlılar sadece masallarda yaşamadı. Fransız bir yetim olan Martin Fugate hükümet tarafından verilen toprakları işlemek için 1820 yılında Kentucky’nin Appalaş bölgesinde bulunan Troublesome Creek’ e yerleşti. Elizabeth Smith adında soluk renkli, kızıl saçlı bir kadınla evlendi. Onların bu birlikteliklerinden kuşaklar sonrasına da yansıyacak mavi çocuklar dünyaya geldi.

Nesiller sonrasında Martin’in neslinden gelen torunlardan biri, Benjy Stacy, mavi renkte dünyaya geldi. Durumu gören doktorlar bebeği bir çok testten geçirdiler ve problemi anlamaya çalıştılar fakat ten rengindeki farklılık dışında sağlığında hiçbir sorun yoktu. Küçük mavi bebeğin büyükannesi doktorlara ailedeki ‘’ mavi gen’’ problemini anlattı. Benjy  162 yıllık çekinik geni taşımaktaydı. Neyse ki Benjy’nin mavi rengi birkaç hafta içinde yok oldu. Sadece üşüdüğünde ve sinirlendiğinde tırnakları ve dudakları mavileşiyordu.

Martin Fugain’in mavi olduğuyla alakalı resmi bir kayıt yoktu fakat hem kendi hem de eşi Elizabeth  şaşırtıcı derecede maviye döndüren çekinik gen taşıyordu. Martin ve Elizabeth’in 7 çocuğu oldu ve bunlardan 4’ü mavi renkteydi. Ailenin her hamilelikte %25 mavi çocuk dünyaya getirme olasılığı vardı. Yaşadıkları Appalaş bölgesi kırsal ve soyutlanmıştı. Smith ve Fugate aileleri arasında akraba evliliklerine sıkça rastlanmaktaydı ki bu da mavi genin nesilden nesle geçmesine neden oluyordu.

Benjy’nin büyük büyük annesi  Luna Fugate Appalaş bölgesinde bilinen en mavi tendeki kişilerden biriydi ve 84 yıllık yaşamında 13 tane sağlıklı çocuk dünyaya getirdi.

Peki bu durumun bilimsel açıklaması nedir?

Methemoglobinemi  (met-H) olarak adlandırılan bu durum dokulara yeterli oksijen gitmemesine neden olur. Kanın oksijen taşıma kapasitesinin azalması sonucunda bireyin kanını normal insanların kanından daha farklı bir renge dönüştürür. Yıllarca medeniyetten uzak bir yaşam süren bu iki ailenin akraba evlilikleriyle oluşan bu fakir genlerin, met-H genlerini tetikleyerek ortaya çıktığı söylenmektedir.

19.yy’da Kentucky’de nüfusun artmasıyla birlikte izole edilen insanların zengin gen taşıyan insanlarla evlenmesiyle fakir genler kaybolmaya başladı ve mavi doğan bebek sayısı da azaldı.

Kaynak: 2

Okumaya Devam Et
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

REKLAM Reklam REKLAM