REKLAM Reklam REKLAM
  1. Anasayfa
  2. Galeriler

Alcatraz Hapishanesi: Burada Özgürlük Sadece Bir Rüya

Alcatraz Hapishanesi: Burada Özgürlük Sadece Bir Rüya
Alcatraz Hapishanesi Genel Görünüm

Günümüzde filmlere konu olan, barındırdığı azılı suçluları, olağanüstü güvenlik yöntemleri ve kaçmanın hemen hemen imkansız olmasıyla bilinen Alcatraz Hapishanesi’ni eminim ki bir çoğumuz duymuşuzdur. Amerika’nın en  efsanevi hapishanesi  olma özelliği gösteren bu yere bir göz atalım.

Adanın mottosu şu: Bir suç işlersen bedelini ödersin. Sonuç hapishane. Peki hapishanede bir suç işlersen? Kaçınılmaz son Alcatraz…

Alcatraz Hapishanesi nerede?

Adını bulunduğu Alcatraz Adası’ndan alan hapishane, San Francisco Körfezi sahiline 2,4 km uzaklıkta ve büyüklüğü 9 hektar olan izole edilmiş bir yerdir. Önceleri askeri bir üs olarak kullanılan ada 1934 yılında adından çokça söz ettirecek olan en azılı katilleri, mafya babalarını ağırlayan federal bir hapishane olmuştur.

Alcatraz Hapishanesi GEnel Görünüm
Alcatraz Hapishanesi Genel Görünüm
Alcatraz Hapishanesi Planı
Alcatraz Hapishanesi Planı

Özgürlük düşüncesinin bile hayal olduğu bu hapishanedeki mahkumların yaşantıları diğer hapishanedekilere göre daha farklıydı. Bir hapishane ne kadar kötü(!) olabilir ki diye düşünebilirsiniz. Her hükümlü kendine verilen numarasıyla çağırılırdı. İsimler ve kimlikler önemsizdi. İsmin yoksa sen de yoksundur. Birçok ceza evinde olan müzik, kütüphane gibi aktivitelere yalnızca iyi hal durumunuzda sahip olunabiliyordu. Üstelik 5 yıl sonra. Tabi bunun için bu süre zarfında uslu uslu oturmak gerekiyor. Mahkumların çoğu gününü geneli tek kişilik olan hücresinde geçiriyordu. Eğer temizlikçi vs. gibi görevleri  varsa sadece 1 saat dışarı çıkabiliyordu. Yeme, içme gibi temel ihtiyaçlar dışında herhangi bir ayrıcalık yoktu. Suçluların duş saatleri bile kurallarla belirtiliyordu. Aileleriyle dahi görüşmeleri neredeyse imkansız olan suçluların evi Alcatraz’da, misafirler pek sevilmezdi. Güvenlik nedeniyle dışardan yeni bir hükümlü gelmezdi; gelenler ise diğer hapishanelerdeki azılı mahkumlardı.

Gelelim şu ünlü Amerikan filmlerindeki kaçış sahnelerine. O sahneler bu federal hapishane için çok ütopik bir düşünce. Nedenlerini şöyle sıralayalım:

Alcatraz’ı saran körfez suları çok soğuktur, tabi bu sularda rahatça gezinen şirin köpekbalıklarını saymıyorum bile. Zaten bu yöntemle yapılan kaçma girişimleri sırasında tehlikeli dalgalar yüzünden boğulmayla sonuçlanan vakalar da vardı. Üst düzey güvenlik yöntemleri sebebiyle gözcü kulelerine konuşlandırılan acımasız keskin nişancılar da cabası. Bütün kaçma girişimleri ya boğulma, ya öldürülme ya da yakalanma ile sonuçlanmıştı.

Peki kaçmayı başaran olmadı mı?

Rivayetlere göre sadece 36 kişi kaçma eylemlerinde bulunmuş ama sadece 3’ü  kaçmayı başarabilmiş. Duvara açtıkları delik onları bir koridora çıkartmış ve bu koridordan havalandırma sayesinde çatıya çıkmışlar. Oradan da su borusu yardımıyla aşağı inip kaçmışlar. Söylentilere göre kaçan bu üç kişi kardeşmiş. Akıbetleri hakkında da net bir bilgi yoktur. 1963 yılında kapatılan hapishane günümüzde bir çok turistin ilgi odağı haline gelen bir müzedir.

Kaçan 3 mahkum

FOTO GALERİ

Kaynak: 1 2 3

REKLAM Reklam REKLAM
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

REKLAM Reklam REKLAM