1. Anasayfa
  2. Makaleler

Tarihin En İlginç Kahve Yasakları: İstanbul'dan Prusya'ya

Yasaklarla Kahvenin Tarihi

Tarihin En İlginç Kahve Yasakları: İstanbul’dan Prusya’ya
Yasaklarla Kahvenin Tarihi
REKLAM Reklam REKLAM

Yasaklarla Kahvenin Tarihi

5. PRUSYA

Kahve İçen İnsanlar
Kahve İçen İnsanlar

1777 yılında Prusya Büyükelçisi Frederick, biranın kahveye üstünlüğünü iddia eden bir manifesto yayınladı. Kahvenin ülkenin bira tüketimini olumsuz etkilediğini savunarak, Kraliyet tarafından yapılacak bir açıklamanın, insanları kahveye nazaran daha çok ayıltacağını düşündü. Frederick açıklamasında, “Majesteleri de birayı tercih ediyor.” diyerek, kahvaltıda bira içmenin daha iyi olacağını savundu.

Kahvenin tarihindeki bu ilginç yasaklar, içeceğin dünya genelindeki etkilerini ve popülaritesini gösteriyor. Günümüzde ise kahve, birçok ülkede en sevilen içeceklerden biri olarak kabul edilmektedir.

4. İSVEÇ

Kahve İçen İsveçliler
Kahve İçen İsveçliler

İsveç, 1746 yılında kahveye savaş açtı ve kahve yapımında kullanılan malzemelerin ve ekipmanın kullanılmasını yasakladı. Polisler, bardaklara bile el koymaya başladılar. Kral III. Gustav, hüküm giymiş katillere kahve içirerek, ne kadar kahve içtikten sonra öldüklerini araştırmak için doktorları görevlendirdi.

3. İTALYA

Kahve İçen Papa (Temsili)
Kahve İçen Papa (Temsili)

Kahve 16. yüzyılda Avrupa’ya geldiğinde, din adamları tarafından yasaklanması ve Şeytani olarak nitelenmesi istendi. Ancak VIII. Papa, kahvenin lezzetli olduğunu ilan etti ve hatta vaftiz edilmesini emretti. Papalığın desteğiyle kahve Avrupa’da hızla yayıldı.

2. MEKKE

Kahve Molası Vermiş Bir Kervan
Kahve Molası Vermiş Bir Kervan

Kahve, Mekke’de 1511 yılında yasaklandı. Bu yasağın sebebi, kahvenin radikal düşüncelerin yayılmasına ve toplumu etkisi altına almasına neden olduğu endişesiydi. Mekke Valisi, isyancıların kahve etrafında birleşmesinden korkuyordu, çünkü kahvenin uyarıcı bir etkisi vardı ve bazı sufi mezhepler cenaze merasimlerinde uyanık kalmak için gelenlere kahve ikram ediyordu.

1.İSTANBUL

Osmanlı Döneminde Bir Kahvehane
Osmanlı Döneminde Bir Kahvehane

Kahve, Osmanlı döneminde ilk olarak Kanuni Sultan Süleyman tarafından yasaklandı. Bu yasağın temel sebebi, kahvenin aylaklığa sebep olduğu düşünülmesiydi. Daha sonra IV. Murad tahta çıktığında, kahvenin hızla yasaklanmasını emretti ve kahve içenlere verilen ilk ceza dayak olarak uygulandı. İkinci kez yakalananlar ise İstanbul Boğazı’na atılarak boğulduğu söylenir. Ayrıca, kahvehanelerdeki sohbetler sıklıkla devlet yönetiminin eleştirilmesine neden olduğu için kahvehaneler de sık sık yasaklandı ve kapatıldı. Kahvehanecilerin bazıları idam edildi.

KAYNAKLAR: 1

Okumaya Devam Et
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

REKLAM Reklam REKLAM