REKLAM Reklam REKLAM
  1. Anasayfa
  2. Makaleler

İlk Evlilik Sözleşmesi: Antik Mısır

İlk Evlilik Sözleşmesi: Antik Mısır

Yüzyıllar boyunca kadınların toplumda etkin bir rol oynamadığı bilinmektedir. Yemek yapmak, ev işleriyle ilgilenmek, çocuklara bakmak, kocalarını her daim  memnun etmek kadının başlıca görevlerindendi.

Tarih boyunca kadının statüsüne baktığımızda gerek toplumsal gerek siyasal anlamda pasif bir konumda olduğunu görürüz. Bu durum bir çok uygarlıkta böyle devam etmiştir. Antik Mısır’a baktığımızda o dönemin farklı uygarlıklarındaki kadınların çok geç kazandığı çoğu hak ve özgürlükler Antik Mısır kadınına verilmiştir. Aynı dönemde Antik Roma’ya kıyasla burada yaşayan kadınlar her şeyden önce özgür ve bağımsızlardı. Kadınların iş hayatına aktif katılımı yoktu ama mülkiyet ve şahitlik yapma hakları vardı. Dönemin papirüsleri incelendiğinde toprak sahiplerinin %10’unun kadın olduğu bilinmektedir.

İlk Evlilik Sözleşmesi

Verilen imtiyazların belki de en önemlisi yapılan ‘’EVLİLİK SÖZLEŞMELERİ’’dir. Kulağa garip gelse de o döneme bakıldığında oldukça medeni bir uygulamadır. Antik Mısır kadınlarının hakları bu sözleşmeyle korunuyordu. Günümüzde sıkça yapılan uygarlık göstergesi olan evlilik sözleşmelerinin temelleri Antik Mısır’a dayanıyordu.

Mısır'daki Ptolemaios Hanedanı Dönemi'nden (İ.Ö 170) kalma evlilik sözleşmesinin ön tarafında kurallar,arka tarafında ise sözleşmeye tanıklık eden kişilerin adları bulunuyor.

Kaynak: 1

Bu uygarlıkta evliliğin resmi bir dayanağı, kriteri yoktu. Herhangi bir belgeyle yasallaştırılmıyordu. Çiftler beraber yaşıyorsa, bir aile kuruyorsa evli sayılıyordu. Evlenmek için dini bir tören, kutlama yapılmıyordu.  Tüm bunların yerine erkek ve kadının ekonomik durumuna göre evlilik sözleşmeleri imzalanıyor, eşlerin evliliğin önemi hakkındaki düşünceleri, evlilik süresince ve sonrasında olabilecek olan boşanma durumundaki tutumlar, erkeğin ekonomik sorumlulukları yer alıyordu.

Oldukça titiz bir şekilde hazırlanan sözleşmede kadınların hakları ön planda tutuluyordu. O dönemin papirüslerinde evlilik sözleşmelerinin yer aldığı maddelere rastlanmaktadır. Chicago Üniversitesi’nde yer alan 2480 yıllık bir papirüste boşanmada kadının eşinden gümüş ve 36 Adet elyaf çanta istediği ortaya çıkmıştır. Bu durum günümüzün ‘’nafaka’’ sistemini göstermektedir. Feminizm hareketinin olmazsa olmazı kadın bağımsızlığı Antik Mısır’da yeşermiştir.

REKLAM Reklam REKLAM
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

REKLAM Reklam REKLAM