1. Anasayfa
  2. Makaleler

Dönemine Göre Yüksek Teknolojili Eski Silahlar

Dönemine Göre Yüksek Teknolojili Eski Silahlar
REKLAM Reklam REKLAM

Bin yıl önce eski silahlar ile yapılan bir savaş hayal edin, savaşçılar birbirlerini öldürmek için ne kullanıyordu? Kılıç mı? Yoksa sadece tek ok atabilen bir yay mı?

Asla ve asla göz ardı etmemeniz gereken bir şey var ki, o da şu; İnsanoğlu birbirini öldürmek için her zaman hayal gücünü ve yaratıcılığını sonuna kadar kullanmıştı ve atalarımız yüksek teknolojili silahlarla donatılmıştı…

5.Yaylı Tüfek

Günümüzden 2400 yıl önce icat edilen yarı otomatik bir silah. M.Ö. 4. yüzyılda Çinliler kale kuşatmalarına karşı bu etkili silahı icat ettiler.

Silah üstten dolduruluyordu ve pratik bir şekilde tekrarlı atışlar yapılabiliyordu. Seri atışlı bu yay, şimdiye kadar icat edilen ilk yarı otomatik silahtı. İyi eğitim almış bir asker bu silahla 15 saniye içinde 10 ok atabiliyordu.

Okların üzerine genelde zehirli maddeler sürülürdü, böylece sadece bir çizik bile ölümcül sonuçlara yol açabilirdi. Ayrıca dar alanlarda kullanılması kolaydı. Bu özellikleriyle dünyanın en uzun süre kullanılan mekanik aleti olma ünvanını kazandı.

4.Rum Ateşi

Bizans İmparatorluğu, M.S. 673 yıllarında “Rum Ateşi’ni” keşfetti. Bu silah korkunç bi alev topu oluşturmasının yanı sıra, suda bile yanmaya devam ediyordu. Tabi insanoğlu bununla da yetinmedi, bu teknik ilk el bombalarına da esin kaynağı oldu. Ancak Rum Ateşi düşmanı cayır cayır yakmak için el bombalarından daha etkiliydi.

Rum Ateşi, Bizans İmparatorluğu’nun en etkili silahıydı. Bu silah sayesinde yıllarca denizlerdeki üstünlüklerini korudular. Daha sonra silah Çinliler tarafından mekanik değişiklikler yapılarak daha da geliştirildi.

Tabi ki bu silahın ortaya çıkması aniden olmadı M.Ö. 3 yüzyılda Yunanlar ateşi yönlendirmeyi geliştirdiler ve hemen bu yöntemle nasıl birilerini öldürecekleri üzerine fikir yürütmeye başladılar.

3. Kademeli Roketler

MS 14. yüzyılda, tüm Avrupa Kara Veba yüzünden neredeyse tamamen silinmişti, Çinliler ise barutu bir çok askeri alanda kullanmaya başlamıştı ve havai fişek bu teknolojinin temelini oluşturuyordu.  Tabi ki böyle etkili bir teknoloji sadece yeni yılı kutlamak için kullanılamazdı, birilerini öldürmesi gerekirdi.

Çinliler roket fırlatmayı ve füzeleri keşfetti. Bu canavarlar, düşmanları patlatmadan önce metrelerce yüksekliğe kadar tırmanıyordu. Daha sonra, füzenin ana yakıtı tükenince, içindeki roketler otomatik olarak ateşleniyor ve alev dolu bir fırtına yaratıyordu.

İlk çok kademeli roketler Çin donanması tarafından kullanıldı ve “Sudan Çıkan Ateş Ejderhası” anlamına gelen “huo long chi shui” olarak adlandırıldı. Çok kademeli roketler duvarları aşabiliyor ve çarptığı anda parçalara ayrılabiliyordu. 750 g barut içeren ve 5-10 kilogram ağırlığında olan bu füzelerden biri, bir buçuk kilometreye kadar ulaşabiliyordu.

2. Kara Mayınları

Dünyanın büyük bölümünde Haçlı modası yaşanırken, Qianxia adlı bir Çinli kara mayınını icat etti.

İlk örnekleri zaman ayarlı iken 13. yüzyılda sivri zekalı bir arkadaş üzerine basıldığında harekete geçen mayınları tasarladı. Bu mayınlar içine yağ, barut ve demir parçaları doldurulmuş bambulardan oluşuyordu ve yerin 5 metre derinine kadar yerleştiriliyordu. Ateşleme mekanizması ise 2 çarktan oluşuyordu. Üzerine basıldığında çarklar hareket ederek kıvılcım çıkarıyor ve barutun ateş almasını sağlıyordu.

Ateşleme yöntemi için onlarca değişik yöntem kullanıldı. Bunlardan birisi yere saplanmış güzel bir kılıçtı. Kurban bu güzel silaha sahip olmak için onu topraktan çıkarmaya çalıştığı anda kıvılcım çıkaran mekanizma harekete geçiyor ve kurbanımız sahip olmak istediği silahla ayrılmamak üzere bütünleşiyordu.

1. Arşimet Kaldıracı

Muhtemelen filmlerde bir çok deniz savaşına şahit oldunuz, genelde iki düşman gemisi yan yana gelir ve toplarını ateşleyerek diğer gemiyi batırmaya çalışır, ancak deniz muharebeleri kara savaşlarına göre sandığınızdan biraz daha karmaşıktır.

3. yüzyılda Romalılar Kartaca Kalesini ele geçirmek için harekete geçtiler ancak Arşimet’in yaşadığı döneme denk gelmeleri onlar için büyük bir şanssızlıktı. Hükümdar Hiero, Kartaca Kalesinin savunması için yeni teknolojiler geliştirilmesini istemiş ve Arşimet’i yeni buluşlar için paraya boğmuştu. Arşimet hemen işe koyuldu. Öncelikle dev kaya ve oklar atan mancınıklar tasarladı. Romalılar ise gemileri ikişerli gruplar yaparak devasa merdivenlerle surlara tırmanmayı planladılar.

Bunun üzerine Arşimet gemileri devre dışı bırakmak için dev kaldıraçlar tasarladı. Arşimet’in kaldıraçları, ucunda kanca olan kollarla gemileri yakalayarak, denizin üzerinde sağa sola savuruyordu. Arşimet’in kaldıraçlarını hareket ettiren mekanizmalar gizli olduğundan Romalılar uzun süre neyle karşı karşıya olduklarını anlamadılar hatta Tanrıların Kartacalılara yardım ettiğini düşünmeye başladılar. Kartacalıların Arşimet’in bu savunma sitemiyle kalelerini 3 yıl boyunca savundular.

Okumaya Devam Et
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!
REKLAM Reklam REKLAM