Akdamar Adası, Kilisesi ve Efsanesi, Van

Akdamar Kilisesi, Van

Akdamar Adası ve Kilisesi

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’ndeki dört adadan biridir Akdamar Adası. Üzerinde Akdamar Kilisesi bulunan ada, Van şehir merkezine 48 km uzaklıkta, kıyıdan ise 4 km içeride yer almaktadır. Adanın asıl adının Ahtamara olduğu düşünülmektedir, üzerinde Ermeniler tarafından yapılmış 1100 yılık tarihi Kutsal Haç Kilisesi bulunmaktadır. 2006 yılında restore edilerek yılda bir kez ibadete açılan tarihi Akdamar Kilisesinin bulunduğu Akdamar Adası, özellikle bahar mevsiminde badem ağaçlarının çiçek açması, adanın yeşil örtüsü, Van Gölü’nün maviliği ve dağlardaki beyaz kar örtüsü ile görülmeye değer şahane manzara sunuyor.

Akdamar Efsanesi

Bilinmeyen bir zamanda adada yaşayan Ermeni baş keşişin, güzelliği dillere destan Tamar adında bir kızı vardır. Ada yakınlarındaki köylerde çobanlık yapan bir genç bu kıza âşık olmuştur. Genç çoban Tamar’la buluşmak için her gece adaya yüzer. Tamar ise her gece, karanlıkta yerini belli etmek için onu bir fenerle bekler.

REKLAM REKLAM

Bunu duyan babası, fırtınalı bir gecede elinde fenerle adanın kıyısına iner ve sürekli yer değiştirerek gencin boşuna yüzüp, gücünü yitirmesine sebep olur.

Yüzmekten gücünü yitirip, yorulan genç çoban boğulur ve boğulmadan önce son nefesiyle “Ah Tamar!” diye haykırır. Bunu duyan kız da hemen ardından kendini gölün sularına bırakır. O günden sonra ada Ah Tamar! ismi ile anılmaya başlanır.

Akdamar Adası ve Kilisesi Fotoğrafları:

KAYNAKLAR: 1 2 3

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık