Human Zoo – İnsan Hayvanat Bahçesi

Human-Zoo-2
1928’de Stuttgart’da (Almanya) bir Halk Gösterisi Afişi(Human Zoo)

Etnik sergiler de denilen insan hayvanat bahçeleri(Human Zoo), genellikle doğal yaşamın hüküm sürdüğü Afrika ülkelerinden getirilen insanların 19. 20. ve 21. yüzyıllarda sergilendiği yerlerdir. Bu sergilerdeki asıl amaç, “uygar” batılılar, yani Avrupalılar ile diğer toplumlar arasındaki medeniyet farkını ortaya koymaktır. Genelde sergi teması maymunlar, beyaz insanlar ve bunların arasında kaldığı düşünülen Afrika kökenli insanlar olarak tasvir edilir. Bu etnik, ırkçı ayrımcılık günümüzde olduğu gibi döneminde de büyük tepkiler toplamıştır.

İnsan ırklarına olan merak, sömürgecilik anlayışıyla paralel gitmektedir. En eski hayvanat bahçesi olarak bilinen Meksika Moctezuma’da, sadece hayvanlar değil, aynı zamanda cüceler, albinolar ve kamburlar da sergilenmiştir.

REKLAM REKLAM

Rönesans döneminde Medici, Vatikan’da geniş bir sergi oluşturmuştur, egzotik hayvanların yanı sıra farklı ırklardan oluşan bir insan koleksiyonuna sahiptir, öyle ki bu koleksiyon yirmi çeşit dil konuşan aralarında Tatarların, Türklerin ve Afrikalıların da bulunduğu bir koleksiyondu.

Belki inanmakta güçlük çekebilirsiniz, ancak insan hayvanat bahçeleri 1930’larda bile çalışıyordu ve ziyarete açıktı. En iyi bilinen örneği, Paris’te bulunan ve 1907’de açılan ve Fransız sömürgeciliğinin bir vitrini haline gelen Jardin d’Agronomie Tropicale insanat bahçesiydi. Dünyanın dört bir yanından gelen meraklı insanlar, genelde Afrika kökenli olan bu insanların doğal yaşamlarını gözlemleyebiliyordu. Bazense onlarla eğlenmek, alay etmek için serbest bırakıyorlardı.

Günümüzde bu İnsanat Bahçesi (Human Zoo) şükürler olsun ki çürümeye yüz tutmuş durumda…

 

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık