REKLAM Reklam REKLAM
  1. Anasayfa
  2. Makaleler

Karantina Altında Harikalar Yaratan 5 Tarihi Şahsiyet

Karantina Altında Harikalar Yaratan 5 Tarihi Şahsiyet
WILLIAM SHAKESPEARE

DSÖ, 11 Mart 2020 günü COVID-19’u salgın olarak ilan ettiğinden beri hayatımız hızla değişti. Hastalığa neden olan yeni koronavirüs yayıldığından, ofisler kapandı, kamusal alanlar boşaldı ve yetkililer insanları evde kalmaları konusunda ikna etmeye başladı. Birçok insanın aniden daha fazla boş zamanı oldu ve bu zamanı değerlendirmek için çeşitli yollar denenmeye başlandı. İzolasyon veya karantina aslında zihinsel ve fiziksel açıdan kendinizi geliştirmek için harika bir fırsat, bunun örnekleri de tarihte mevcut. William Shakespeare’de bu kişilerden biri ve başka örnekler de var, işte sosyal mesafeyi kendi yararlarına kullanan diğer harika düşünürler ve sanatçılar.

WILLIAM SHAKESPEARE

“William Shakespeare, Kral Lear eserini karantinada yazdı. 17. yüzyılın başlarında Shakespeare, veba yüzünden Londra tiyatroları kapanmaya başladığında King’s Men tiyatro topluluğunda bir aktör ve hissedardı. Ölü sayısı 30’u aştığında, halk oyun evlerinin kapatılması gerekti. Bu tiyatro endüstrisinin 1606 yılında felç olması anlamına geliyordu. Shakespeare yıl bitmeden King Lear, Macbeth ve Antony ve Kleopatra’yı besteledi.

ISAAC NEWTON

ISAAC NEWTON

Shakespeare’in en ünlü oyunlarından bazılarını yazmasından birkaç on yıl sonra Isaac Newton, İngiltere’de hastalık yüzünden karantinaya çekilmek zorunda kaldı. 1665 yılında, Newton 20’li yaşlarının başındayken, vebanın son büyük salgınlarından biri ülkeyi vurdu. Cambridge Üniversitesi’nde dersler iptal edildi, bu yüzden Newton eğitimine devam etmek için yaklaşık 100 km uzaktaki aile evine çekildi. Profesörlerin e-postalarına cevap vermek veya EBA uzaktan eğitim derslerine katılmak gibi bir kaygısı da yoktu. Genç matematikçi, en iyi çalışmalarından bazılarını karantinadaki yıllarında üretti, kalkülüsün temel notları yazdı ve yatak odasında prizmalar ile oynarken optik teorilerini geliştirdi. Bu aynı zamanda onun yerçekimi teorisinin filizlendiği zamandı. Muhtemelen Newton’un kafasına bir elma düşmemiş olsa da, penceresinin önünde teorisine ilham vermiş olabilecek bir elma ağacı vardı.

EDVARD MUNCH

EDVARD MUNCH

Ünlü “Çığlık” tablosunun ressamı Edvard Munch, İspanyol Grip salgınına şahit olmakla kalmadı, 1919’un başlarında Norveç’te yaşarken hastalığa yakalandı. Ancak Munch, kurbanlardan biri olmak yerine harika sanat eserleri yapmaya devam etti. Fiziksel olarak kendini yetenekli hissettiği anda resim malzemelerini topladı ve çalışmaya başladı. İspanyol Gribine yakalandığı zamanı anlatan otoportrede, hasta yatağının önünde otururken cansız saçlarını ve yüzünü fark edebilirsiniz.

THOMAS NASHE

THOMAS NASHE

Thomas Nashe, William Shakespeare ile aynı zamanda şöhret kazanan Elizabethan’ın oyun yazarıydı. Veba 1592’de Londra’yı vurduğunda, Nashe enfeksiyondan kaçmak için İngiliz kırsalına kaçtı. Bu, salgın boyunca yaşayan deneyimlerini yansıtan bir oyun olan Summers’in Son İradesi ve Ahitini yazdığı zamandı. Bir ünlü pasajda şöyle yazıyor:

Adieu, veda toprakları blisse,
Bu dünya belirsizliği,
Düşkün hayatlar şehvetli sevinçler,
Ölüm, oyuncaklardan başka hepsini kanıtlar,
Dartlarından hiçbiri uçamaz;
Hastayım, boyamalıyım:
Tanrım, bize merhamet et.

GIOVANNI BOCCACCIO

GIOVANNI BOCCACCIO

Floransalı yazar ve şair Giovanni Boccaccio, vebadan kişisel olarak etkilendi. 1348’de Floransa’da, hem babası hem de üvey annesi hastalığa yenik düştü. Boccaccio, şehirden kaçarak ve Toskana kırsalında saklanarak salgından kurtuldu. Bu dönemde, bir grup arkadaşın veba sırasında bir villada karantinaya alınmasını anlatan bir roman koleksiyonu Decameron ‘i yazdı.

KAYNAKLAR: 1 2 3 4 5

REKLAM Reklam REKLAM
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

REKLAM Reklam REKLAM