4500 Yıllık Mezarda Bulunan Düzinelerce Kedi ve Bok Böceği Mumyası

Kedi-Mumyası-Kapak

Kedi mumyalama eski Mısır‘da yaygın bir uygulamaydı, ancak şu anda yapılan keşifler bizi hayretler içinde bırakıyor. Mısır’da bulunan 4500 yıllık mezarda onlarca kedi mumyası ve 100 adet ahşap kedi heykeli keşfedildi.

Bu eserler, Mısır arkeologları tarafından keşfedildi. Nekropolü, antik Memphis kentine yakın Sakqara’da, yeni keşfedilmiş bir mezarı kazarken bulundu. Yakındaki bir başka mezar ise defineciler tarafından yağmalanmıştı ancak bu mezar binlerce yıldır el değmeden günümüze ulaşmıştı.

REKLAM REKLAM

Tahta heykellere ek olarak, bir adet bronz kedi heykeli bulundu. Güneş tanrısı Re’nin kızı olduğu söylenen kedi tanrıçası Bastet’e ithaf edilmişti. Kediler eski Mısırlılar tarafından saygı görürdü ancak doğrudan onlara ibadet edilmezdi. Aksine, Bastet gibi tanrılar genellikle ilahi olarak kabul edilen bir hayvanın fiziksel özellikleri ile tasvir edilmiştir.

Mumyalanmış kedilerden başka mezarın içinde mumyalanmış bir çift de bok böceği bulundu; daha önce böyle bir keşif yapılmamıştı. Mumyalama işlemi özenle yapıldığından bok böcekleri günümüze kadar bozulmadan ulaşabilmiş.

Mısır’daki Eski Eserler Konseyi’nin genel sekreteri Mostafa Waziri, Reuters’e yaptığı açıklamada “Mumyalanmış bok böceği gerçekten eşsiz bir keşif. Gerçekten de nadir görülen bir şey. Birkaç gün önce, bu tabutları keşfettik, tabut çizimleriyle tabutlar mühürlenmiş. Böyle bir şeyi daha önce hiç duymadım.” dedi.

Böcekler, eski Mısır’da, yenilenmeyi ve yeniden doğuşu temsil eden önemli bir dini semboldü . Eski Eserler Bakanlığı, arkeologların ayrıca aslan, inek ve şahin ahşap heykelleri, boyanmış kobra lahitleri (içinde mumyalar bulunan) ve timsahların ahşap lahitleri bulduğunu aktarmış.

KAYNAKLAR: 1 2

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık