Parion Antik Kenti: Bir Tarih Uyanıyor

Parion Antik Kenti

Tarihsel bakış: 

Parium olarak da bilinen Parion; tarihi Troad ve Mysia’nın toprak sınırında bulunan bir Yunan kentiydi ve Parion Antik Kenti, etrafındaki yerleşimler için önemli bir liman olarak bilinirdi. Şehrin isminin kökeni henüz bilimsel olarak açıklanmamıştır, ancak Trojan kralı Priam’ın oğlu olan Paris ile ilgili olduğu düşünülmektedir. 

Parion Antik Kenti Haritası 1822 Yılına Ait

Şehrin, yaklaşık 3.000 yıl önce Eretria (Euboea adasında bir Yunan şehri) ve Ege Denizi’ndeki Paros adasında yaşayan insanlar tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Parion, Delian Birliği’nin bir üyesiydi ve şehirde, savunma kuleleri ile birlikte en az dört tapınak olduğu biliniyor.

REKLAM REKLAM

Helenistik dönemde, Büyük İskender’in haleflerinden biri olan Lysimachus’un kontrolüne girmiştir. Hükümdarın ölümünden sonra, şehir Pergamon’dan Attalid tarafından ele geçirildi. Bergama Krallığı’nın bir parçası olan Parion, M.Ö. 133 yılında  III. Attalos’ün kararıyla Romalılara devredildi.

Parion Kuzey Yönü Hellenistik Kule Kalıntıları ve Panoramik Liman Manzarası

Parion’dan çıkan antika paralar, büyük öneme sahiptir ve dönemin gelişmiş teknolojisine tanıklık etmektedir. Hellenistik döneme ait sikkelerde görülebilen en ilginç resimleri ve armaları barındırmaktadır. Gorgon’un başı olarak adlandırılan Gorgoneion, keskin dişleri olan korkunç bir mitolojik yaratıktır ve saçları zehirli yılan şeklinde tasvir edilmiştir. Antik çağda, Gorgoneion’un, Türk’lerdeki nazar boncuğuna benzer olarak kötü düşünceleri ve düşmanlıkları tersine çevirdiği inanılır. Parion Antik Kenti ve Gorgon arasındaki ilişki tam olarak çözülememiştir, büyük olasılıkla şehri düşman saldırılarından koruyacağına inanılmıştır.

Parion Antik Kenti Hıristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahiptir. Hıristiyan cemaatinin MS 180’den önce Parion’da yaşadığı kanıtlanmıştır. Parion’da yaşadığı düşünülen bazı azizlerin isimleri şöyle: Onesiphorus, Menignus, Teogenes ve Basil. Başlangıçta Parion, Kyzikos Başpiskoposluğuna bağlıydı. 640 yılından itibaren bağımsız bir Başpiskoposluk oldu ve 13. yüzyılın sonuna kadar bu statüsünü korudu. Daha sonra Bizans İmparatoru Andronicus II Paleologus’un emriyle metropol oldu.

Parion Antik Kenti Haritası

Parion kalıntıları çoğunlukla Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı küçük bir balıkçı köyü olan Kemer(Kamares) köyü bölgesinde yer almaktadır.

Parion Antik Kenti Fotoğraf Galerisi

KAYNAKLAR: 1 2 3 4 5

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık