1. Anasayfa
  2. Makaleler

Everest Dağında Ölenler (Hassas İçerik!)

Everest Dağında Ölenler (Hassas İçerik!)
Everest dağının genel görünümü, Everest Dağında Ölenler
REKLAM Reklam REKLAM

Everest’te tırmanmaya çalışan dağcıların 200’den fazlası bu tırmanış sırasında yaşamını kaybetti ve cesetlerin birçoğu ibretlik görüntüleriyle hala Everest’te, Everest Dağında Ölenler…

Olarak da bilinmektedir:Sagramata (Nepali) ve Çomolungma (Tibetçe)
Yükseklik:8,848 metre
Konum:Nepal, Çin (Tibet)
İlk tırmanış:29 Mayıs 1953 (Tenzing Norgay ve Edmund Hillary)
En popüler rota:South Col (Nepal)
Sıradağlar:Himalayalar
WGS84 (Küresel Konumlama Dizgesi):27° 59′ 17″ Kuzey, 86° 55′ 31″ Doğu

Everest Dağı dünyanın en yüksek dağı olma unvanını koruyor ancak birçok insan Everest’in dünyanın en büyük açık hava mezarlığı olduğundan haberdar değil.

Edmund Hillary ve Tenzing Norgay’in 1953 yılında zirveye çıkmayı başarmasının ardından, sert iklimi ve tehlikeli arazisine rağmen 4.000’den fazla insan onları takip etti.

Ancak bazıları dağdan hiç inemediler.

Dağın üst bölgesi, yani yaklaşık 8000 metre üstündeki her yer ” ölüm bölgesi ” olarak biliniyor.

Bu kısımda oksijen seviyesi, deniz seviyesine nazaran üçte bir seviyede ve basınç sebebiyle, insanlar ağırlıklarını on kat daha ağır hissediyor. Bu iki olgunun kombinasyonu sonucunda tırmanıcılar yavaş hareket eder, yönlerini kaybederler ve yorgun düşerler ayrıca organlarda aşırı basınç oluşur. Bu nedenle dağcılar genellikle bu alanda 48 saatten fazla kalmazlar.

Bu sürenin aşılması genellikle dağcılarda kalıcı hasarlar bırakır. O kadar şanslı olamayanlar düştükleri yerde kalırlar.

Ölüleri öldükleri yerde bırakmak mecburiyetin yanı sıra bir gelenek haline gelmiştir ve bu cesetler dağda sonsuzluğa terkedilirler, dağcılara bir uyarı mahiyeti taşımaktadırlar ve aynı zamanda korkunç birer kilometre taşı görevi görürler.

Yeşil Çizmeli, Everest Dağında Ölenler

” Yeşil Çizmeli ” olarak bilinen en meşhur cesetlerden biri ölüm bölgesine ulaşmak isteyen her dağcı tarafından görülebilir. Kimliği oldukça tartışmalı, ancak 1996 yılında ölen Hintli dağcı Tsewang Paljor olduğu sanılıyor.

2006 yılında başka bir dağcı, David Sharp, “Yeşil Çizmeli” ile aynı kaderi paylaştı. Everest’e tek başına tırmanmaya çalışıyordu, bu en iyi dağcıların bile uyması gereken bir kuralın ihlaliydi.

George Mallory, Everest Dağında Ölenler

1999 yılında Everest’te bilinen en eski ceset bulundu.

George Mallory'nin cesedi, 1999, Everest Dağında Ölenler
George Mallory’nin cesedi, 1999, Everest Dağında Ölenler

George Mallory’nin cesedi, 1924’teki ölümünden 75 yıl sonra, alışılmadık derecede sıcak geçen bir baharın ardından ortaya çıktı. Mallory, Everest’i tırmanan ilk kişi olmaya çalışmıştı, ancak hedefini gerçekleştirip tamamlayamamış ve ortadan kaybolmuştu.

Cesedi 1999 yılında bulunduğunda, üst gövdesi, bacaklarının yarısı ve sol kolu neredeyse tamamen korunmuştu. Yanında ilkel tırmanma ekipmanları ve ağır oksijen tüpleri vardı. Bel çevresinde bir ip izi mevcut, öldükten sonra başka bir dağcı tarafından taşındığı düşünülüyor.

1924’ten kalma George Mallory’e ait eşyalar

Mallory’nin zirveye çıkıp çıkmadığı hala bilinmiyor ve şu an “Everest’e tırmanan ilk insan” unvanı başka birine ait.

Hannelore Schmatz

Hannelore Schmatz'ın donmuş cesedi, Everest Dağında Ölenler
Hannelore Schmatz’ın donmuş cesedi, Everest Dağında Ölenler

Everest’teki en korkunç manzaralardan biri Hannelore Schmatz’ın cesedidir. 1979’da Schmatz dağda ölen ilk Alman vatandaşı ve aynı zamanda ilk kadın oldu.

Schmatz aslında dağın zirvesine çıkma hedefine ulaşmıştı fakat daha sonra yorgun bedeni bitkin düştü. Uyarılara rağmen ölüm bölgesinde konaklamayı planladı.

O gece kar fırtınasına yakalandı öldüğünde ana kampdan yalnızca 330 metre uzaklıktaydı.

Cesedi dağda kaldı ve sürekli sıfırın altındaki sıcaklıklardan dolayı oldukça iyi korundu. Uzun süre boyunca sırt çantasına yaslanmış halde, gözleri açık kaldı ve saçları rüzgârda dalgalanıyordu.

Birisi Everest’te, özellikle de ölüm bölgesinde ölürse, cesedini almak neredeyse imkansızdır. Hava koşulları, arazi ve oksijen eksikliği taşımayı imkansız hale getirir.

Aslında iki kişi de Schmatz’ın cesedini almaya çalışırken hayatını kaybetti ve onlara ulaşmaya çalışan sayısız kişi de öldü.

Tüm risklere ve karşı karşıya kalacakları korkunç cesetlere rağmen, binlerce insan her gün bilinen en etkileyici başarılardan birini denemek için Everest’e akın ediyor.

KAYNAKLAR: 1 2

Okumaya Devam Et
  • 5
    sevdim
    Sevdim
  • 2
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 3
    _rendim
    İğrendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Turkler basardı gidinlerin hicbiri ölmedi bizmucizeyiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

REKLAM Reklam REKLAM