1. Anasayfa
  2. Makaleler

Kendini Yakan Budist Rahip: Thích Quang Duc

Kendini Yakan Budist Rahip: Thích Quang Duc
1963 yılının Haziran ayında, Vietnamlı Mahayana Budist keşişi Thích Quang Duc, Saygon'da yoğun bir kavşakta kendini öldürdü.
REKLAM Reklam REKLAM

1963 yılının Haziran ayında, Saygon’un kalabalık bir kavşağında,Vietnamlı Budist rahip Thích Quang Duc kendini yakarak hayatına son verdi. John F. Kennedy, rahibin yanarken çekilmiş fotoğrafına atıfla: “Tarihte yapılmış hiçbir haber, çekilmiş hiçbir fotoğraf bu denli etkileyici değildir.” dedi. Kendini yakan budist rahibin fotoğrafını fotoğrafçı Malcolm Browne, Associated Press adına Saygon’da çekti, bu çarpıcı siyah beyaz kare, 1960’ların en çok konuşulan olayı oldu.

1963 yılının Haziran ayında, Vietnamlı Mahayana Budist keşişi Thích Quang Duc, Saygon'da yoğun bir kavşakta kendini öldürdü. Kendini Yakan Budist Rahip
1963 yılının Haziran ayında, Vietnamlı Mahayana Budist keşişi Thích Quang Duc, Saygon’da yoğun bir kavşakta kendini öldürdü. Kendini Yakan Budist Rahip

Ayrıca bu olay Güney Vietnamlı Diem rejiminin Katolik yanlısı politikalarını ve ayrımcı Budist yasalarını protesto etmek için de yapıldı. Özellikle Diem’in haçların arasında büyük bir kalabalıkla yaptığı gösteriden sadece 2 gün sonra Budist bayraklarının yasaklanmasına verilmiş bir cevaptı; yönetim daha önce de Vietnam’ı İsa ve Katolik Kilisesi’ne adamıştı. Budistlerin Diem’e karşı artan kızgınlığı, Güney Vietnam’ın derin sorunlarından biriydi. En sonunda Vietnam nüfusunun % 70-90’ını oluşturan Budistlerin yönetimi ele geçireceği bir darbeye yol açtı.

Rahiplerden biri yola bir yastık koydu, diğeri ise bagajı açtı ve yaklaşık on litrelik bir benzin bidonu çıkardı.
Rahiplerden biri yola bir yastık koydu, diğeri ise bagajı açtı ve yaklaşık on litrelik bir benzin bidonu çıkardı.

Budist Karşıtlığı

Budist karşıtlığı, Mayıs ayının başında Huu’daki Budist bayrağını Gautama Buddha’nın doğum günü Vesak’ta dalgalandırılmasının ardından çıkarılan yasağın sonucu patlak verdi. Büyük bir Budist kalabalık, yasağı protesto etti, Vesak’ta Budist bayrakları açıldı ve devlet yayın istasyonuna yürüyerek hükümete meydan okudu. Hükümet güçleri protestocu kalabalığa ateş açarak, dokuz kişiyi öldürdü.

1963 yılının Haziran ayında, Vietnamlı Mahayana Budist keşişi Thích Quang Duc, Saygon'da yoğun bir kavşakta kendini öldürdü.
1963 yılının Haziran ayında, Vietnamlı Mahayana Budist keşişi Thích Quang Duc, Saygon’da yoğun bir kavşakta kendini öldürdü.

10 Haziran 1963’te ABD muhabirlerine, ertesi sabah Saygon’daki Kamboçya büyükelçiliği önündeki yolda “önemli bir olay” yaşanacağı konusunda ihbar geldi. Birçok yayın organı ihbarı görmezden gelirken, Associated Press’in şefi olay yerine geldi. 350 civarında rahip ve rahibe Diem hükümetini ve Budistlere yönelik politikalarını protesto etmek için yürüyordu.

Alevler cübbesini eritti, yanan vücudundan siyah yağlı duman çıkıyordu.
Alevler cübbesini eritti, yanan vücudundan siyah yağlı duman çıkıyordu.

Yürüyüş, Phan Đng Phùng Bulvarı ve Lê Văn Duyệt Sokağı’nın kesişme noktasında, Başkanlık Sarayı’nın güneybatısına birkaç blok ötede başladı. Duc diğer iki rahiple birlikte arabadan indi. Biri yola bir yastık koydu, diğeri ise bagajı açtı ve yaklaşık on litrelik bir benzin bidonu çıkardı. Yürüyüşçüler çevrede bir daire oluştururken, Duc sakince yastığın üzerine geleneksel Budist meditasyon lotus pozisyonunda oturdu. Bir rahip, benzin bidonunu Duc’ın üstüne boşalttı. Duc kendini ateşe verdi. Alevler cübbesini eritti, yanan vücudundan siyah yağlı duman çıkıyordu.

Rahiplerin, rahibelerin çoğu ve yoldan geçenler, yanan keşişin görünce secdeye kapandılar.
Rahiplerin, rahibelerin çoğu ve yoldan geçenler, yanan keşişin görünce secdeye kapandılar.

Quang Duc’ın kendini yakmadan önceki son sözleri, bıraktığı mektuptan okundu:

“Gözlerimi kapatmadan ve Buda’ya doğru yola çıkmadan önce, saygımla milletine, halkına karşı şefkatli davranması ve ülkemizin sonsuza dek güçlü kalabilmesi amacıyla tüm dinlere eşit yaklaşması için Başkan Ngo Dinh Diem’e saygılarımı sunuyorum. Budizm’e saygı duyan insanları, sangha üyelerini ve Budistleri, Budizm’i korumak için fedakarlıklar yapmak üzere dayanışma içinde örgütlemeye davet ediyorum.”

David Halberstam şöyle yazdı:

“Bu manzarayı bir daha görmeme gerek yok, bir defa yeterli. Alevler bir insandan çıkıyordu; vücudu yavaşça tükeniyor ve büzüşüyordu, kafası kararıyor ve büyüyordu. Havada yanmış insan eti kokusu vardı; insanlar şaşırtıcı şekilde hızlı yanarlar. Arkamda toplanan Vietnamlıların hıçkırık seslerini duyabiliyordum. Ağlayamayacak kadar şok olmuştum, not alamayacak ya da soru soramayacak kadar karışmıştı kafam, hatta düşünmek bile çok zordu… Yanarken tek bir kası bile hareket etmedi, asla ses çıkarmadı, etrafındaki karmaşanın aksine sakinliğini koruyordu.

Ateş sönünce, bir grup rahip kül olmuş cesedi sarı cüppelerle örttü.
Ateş sönünce, bir grup rahip kül olmuş cesedi sarı cüppelerle örttü.

Seyircilerin çoğu şok olmuş, sessizce izliyordu, ancak bazıları feryat ediyor, bazıları ise dua ediyordu. Rahiplerin, rahibelerin çoğu ve yoldan geçenler, yanan keşişin görünce secdeye kapandılar. İngilizce ve Vietnamca olarak bir rahip mikrofonda tekrarladı: “Bir Budist rahip ölmek için kendini yaktı. Bir Budist rahip şehit oldu.”

Yaklaşık on dakika sonra Duc’un vücudu tamamen hareketsiz kaldı ve sonunda arkaya doğru düştü. Ateş sönünce, bir grup rahip kül olmuş cesedi sarı cüppelerle örttü, kaldırdı ve bir tabutun içine koymaya çalıştı, ancak uzuvlar düzleştirilemediğinden cesedin bir kısmı tabutun dışına taştı.

Kendini Yakan Budist Rahip Hakkında İlginç gerçekler

Daha sonra Quang Duc’un cesedi tekrar yakıldı, ancak Duc’ın kalbi sağlam kaldı ve yanmadı. Kutsal olduğu düşünülerek, Xa Loi Pagoda’da bir cam kadeh içine yerleştirildi. Sağlam kalp, şefkatin sembolü olarak kabul ediliyor.
Batının bu olay karşısında şok olmasına karşın, Budist rahiplerin intihar etmesi tarihte sıkça karşılaşılan bir durum, genellikle Gautama Buddha’yı onurlandırmak için yapıldığına dair yüzlerce kayıt var.
Malcolm Browne tarafından çekilen bu fotoğraf hızla yayıldı ve dünyada gazetelerin ön sayfalarında yer aldı. Bu intiharın daha sonra Budist krizinde bir dönüm noktası olduğu ve Diem rejiminin çöküşünde kritik bir nokta olduğu kabul edilir.
Malcolm Browne, Kendini Yakan Budist Rahip fotoğrafı ile Pulitzer Ödülü kazandı.

KAYNAKLAR: 1

Okumaya Devam Et
  • 1
    sevdim
    Sevdim
  • 1
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 3
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

REKLAM Reklam REKLAM