REKLAM Reklam REKLAM
  1. Anasayfa
  2. Makaleler

Dünyanın En İyi İnsan Yapımı Kanalları

Dünyanın En İyi İnsan Yapımı Kanalları
Korint Kanalı Genel Görünüm

Özellikle de Kanal İstanbul‘un konuşulmaya başlandığı bu dönemde yapay kanallar birçok kişinin dikkatini çekiyor. Bu mühendislik başyapıtları, güzel manzaraları ve ilginç tarihleriyle dikkat çekmesinin yanı sıra bir çok turistin de ilgisini çekiyor. Biz de merak edenler için en iyi İnsan Yapımı Kanallar listesi hazırladık…

İşte İnsan Yapımı Kanallar (5 Adet)…

Süveyş Kanalı (1872’de açılmıştır)

Mısır’da bulunan bu kanal, Afrika ve Asya arasındaki en ünlü insan yapımı kanallardan biridir. Akdeniz ve Kızıldeniz’i birbirine bağlar. Uluslararası ticaretin % 8’inin Hint Okyanusu’na da bağlı olan bu 193 kilometrelik uzun yapıyı kullandığı tahmin ediliyor. Her gün yaklaşık 50 gemi kanaldan geçiyor. Kanalın rotası üzerinde 4 göl size eşlik ediyor: Manzala, Timsah, Büyük Acı ve Küçük Acı Gölü. 2016 yılında Süveyş Kanalı İdaresi, Süveyş Kanalı’nın doğu uzantısına yeni bir yan kanal daha açtı. 

Uzunluk: 193,3 km (120,1 mil)

Kurucular: Suez Canal Company (Suez Canal Company)

İnşaat başlangıç tarihi: 25 Nisan 1859

Tamamlanma tarihi: 17 Kasım 1869

Korint Kanalı (1893’te açılmıştır)

İki kara şeridi arasında doğal bir koridor olan Korint kayasına oyulmuş olan 6 kilometrelik kanal, Korint ve Saronik körfezlerinin mavi sularıyla doludur. İçinden geçenler 40 metre yüksekliğindeki uçurumları seyrederler. Peloponez bölgesine olan uzaklığı 400 kilometre kısalttığı için, İkinci Dünya Savaşı’nda sıklıkla kullanılmıştır. Bir tekne ile kanalı geçmek yaklaşık 40 dakika sürer ve muhteşem manzaralar barındırır. Maceracılar kanaldan jet ski ile geçebilir veya köprülerde bungee jumping yapabilirler.

Ortalama derinlik: 8 m

Uzunluk: 6,4 km (4 mil)

İnşaat başlangıç tarihi: 1881

Kiel Kanalı (1895’te açılmıştır)

Kiel Kanalı, Almanya’dadır ve 98 kilometrelik bir yapay tatlı su kanalıdır. Kuzey Denizi, Kiel-Holtenau şehrine yakın Baltık Denizi’ne bağlar. Kanalın yapım amacı yolculuğu 519 kilometre kısaltması sebebiyledir . Önceleri, gemiler sert deniz fırtınaları çıkan Jutland yarımadasından geçmek zorundaydı. Kiel Kanalı’nın dünyada en çok kullanılan kanal olduğu tahmin edilmektedir. 2007 yılında 43.000’den fazla gemi geçmiştir. 

Kiel Kanalı
Kiel Kanalı

Uzunluk: 98 km

Ortalama derinlik: 11 m

Tamamlanma tarihi: 1895

Panama Kanalı (1914’te açılmıştır)

En çok bilinen insan yapımı kanallardan biri olan 77 km uzunluğundaki bir su yolu Panama Kanalı ayrıca insanlığın en inanılmaz mühendislik eserlerinden biri. 103 yıldır Atlantik ve Pasifik okyanusları arasındaki geçiş sağlar ve uluslararası ticaret, turizm için çok önemlidir. 

Uzunluk: 80 km

Kurucu: Société internationale du Canal

İnşaat başlangıç tarihi: 1881

Ren – Ana – Tuna Kanalı (1992’de açılmıştır)

Bu Alman yapımı kanal Kuzey Denizi ve Atlantik Okyanusu’nu Karadeniz’e bağlar. Europa Kanalı olarak adlandırılan 171 kilometrelik kanalı geçmek için gezginlerin bir köprüden geçmesi gerekiyor. Solarberg’in (Almanya) dağlık bölgesinde, Tuna ve Ana nehirlerin yataklarının Ren ile yapay olarak bağlantılı olduğu bir geçit vardır. Farklı yerlerde yükseklikler son derece değişkendir. Gemiler, 25 metreye kadar kaldırma yüksekliğine sahip 16 kilitli ardışık bir sistemle taşınır. 

Ren Ana Tuna Kanalı Genel Görünümü
Ren Ana Tuna Kanalı Genel Görünümü

Ortalama derinlik: 4 m

Uzunluk: 171 km (106 mil)

Tamamlanma tarihi: 1992

KAYNAKLAR: 1 2 3

REKLAM Reklam REKLAM
  • 1
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Kanalların özet olarak bilgileri eksik mesela genişlik en önemli şey boyunu vermişsiniz Kaç kilometre olduğunu ama bilgi genişlik ve derinlik bu bilgiyi tamamlarsanız güzel bir yazı olacak eminim teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

REKLAM Reklam REKLAM